Trinta smidrų sriuba – tikras vėlyvo pavasario skonis! Gaila, kad smidrų sezonas toks trumpas, juk iš jų galima pasigaminti tiek skanių patiekalų. Smidrai – puikus garnyras prie pagrindinių patiekalų, tačiau gali groti ir pirmuoju smuiku. Jie – puikus įdaras užkepėlėms ir sveikoms picoms, gali būti naudojami sriuboms ir troškiniams.

Smidrai arba šparagai turi unikalų priešuždegiminių medžiagų derinį, kuris daro teigiamą įtaką nervų ląstelėms, priešuždegiminių ir priešvėžinių savybių, jų vartojimas gerina kraujo spaudimą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, padeda kontroliuoti cholesterolį. Dėl to smidrų pavasarį laukti tikrai verta ir mėgautis iki birželio antrosios pusės tiesiog privaloma.

Ši smidrų sriuba – kiek kitoks nei įprastas šios daržovės pateikimas. Ji labai skani, gaivi ir naudinga. Patiekite su grietine, augaline grietinėle, trapučiais. Taip pat galite užbarstyti kepintų riešutų ir sėklų arba alyvuogių aliejaus su čili pipirais, jei mėgstate aštriau.

Bučkis, Kristina

Ingredientai:

  • 1 litras vandens
  • 500 g šviežių smidrų
  • 1 nedidelė bulvė
  • 1 nedidelė cukinija
  • 1 saliero stiebas
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 1 VŠ rudųjų ryžių miltų (arba smulkiai maltų ryžių)
  • prieskoniai sriubai
  •  šviežios žolelės patiekimui

Paruošimas

Užkaiskite puode 1 litrą vandens.

Atidėkite trečdalį smidrų. Likusius nuplaukite, nupjaustykite sumedėjusius kotelius. Smidrus supjaustykite į kelias dalis.

Nuskuskite bulvę, stambiai supjaustykite. Mažą cukiniją supjaustykite dideliais griežinėliais. Saliero stiebą supjaustykite į kelias dalis. Mažą svogūną nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

Meskite visas daržoves į verdantį vandenį. Įdėkite daržovių sultinio kubelį arba druskos, pipirų bei kitų mėgstamų prieskonių sriubai. Virkite tik kol daržovės suminkštės. Nukaiskite ir virtuviniu kombainu sutrinkite visas daržoves iki tyrės.

Dėkite atgal ant ugnies. Suberkite šaukštą ryžių arba kitokių miltų (galite naudoti maltą bolivinę balandą, maltas soras). Gerai išmaišykite.

Trumpai pavirkite ant nedidelės ugnies kelias minutes, kad sriuba sutirštėtų. Likusius smidrus supjaustykite nedideliais gabaliukais ir meskite į puodą, trumpai pavirkite. Nepervirkite, nes smidrai bus ištižę. Jie turi išlikti traškūs.

Smidrų sriuba puiki pagardinta grietine, giretinėle, augaline grietinėle (veganiškam variantui), pvz, puikiai tiks ryžių grietinėlė. Patiekite su trapučiais (speltų, rudųjų ryžių ar kitokiais). Galite pakepinti riešutus ar sėklas ir užbarstyti jų ant viršaus. Aš patiekiau su ghee svieste lengvai apkepintais smidrais. Apivarstykite šviežiomis žolelėmis.

Skaunaus!

Smidrų sriuba